Младинските Форуми на коалицијата Алтернатива & Алијанса за Албанците: Д-р Илир Демири и Д-р Фадил Цана се херои на пандемијата

Младинските Форуми на коалицијата Алтернатива & Алијанса за Албанците: Д-р Илир Демири и Д-р Фадил Цана се херои на пандемијата

Младинските Форуми на коалицијата Алтернатива & Алијанса за Албанците: Д-р Илир Демири и Д-р Фадил Цана се херои на пандемијата

Пред неколку дена Македонското лекарско друштвото на Северна Македонија додели неколку признанија за лекарите, кои според нив се најзаслужни за борбата против вирусот Ковид-19. Но, за жал, меѓу нив не беа имињата на двајцата албански лекари вработени во Клиниката за инфективни болести, Д-р Илир Демири и Др. Фадил Цана.
Без намера да го етнизираме и политизираме здравството, не можеме да не констатираме дека овој избор е тенденциозен и ентоцентричен. Во нашата земја нема ниту еден граѓанин кој го поминал вирусот Ковид-19 (заедно со сите членови на нивните семејства) што не слушнал за овие две чесни имиња. Без претерување и без да ја потценуваме работата на другите лекари и другиот медицински персонал, си даваме за право да констатираме дека доколку имало херои во целосна смисла на зборот, кои веќе една година се борат со вирусот и со смртта лице в лице, тие се токму Д-р Илир Демири и Д-р Фадил Цана.
Дури и кога ќе заврши оваа пандемија, дури и кога сето ова ќе биде заборавено, ние никогаш нема да ги заборавиме нивните имиња. Д-р Илир и Д-р Фадил постојано ќе бидат во нашите срца. Затоа, за нив лично воопшто не е важно дали ова Друштво им доделува благодарници, бидејќи тие работат за спасување животи, а не за добивање на признанија, но за ова организација и воопшто за нашата држава е срам овие двајца медицински личности да не се вреднуваат според заслугите. Токму ова е причината да констатираме дека во овој случај станува збор за македонска националистичка тенденција, неблагодарност и љубомора од оние кои доделуваат признанија со селективен етнички пристап.
Како и да е, ние – во име на Коалицијата Алтернатива & Алијанса за Албанците и особено во име на младинските форуми на оваа коалиција – сме тука со цел Д-р Илир Демири и Д-р Фадил Цана да ги прогласиме за ХЕРОИ НА ПАНДЕМИЈАТА. Тие се во нашите срца и ним ќе им бидеме должни цел живот. Во оваа прилика, во име на сите семејства кои ги знаат и слушнале за нив, од се срце им се заблагодаруваме и им посакуваме здравје и успех во нивната работа.

Младинските Форуми на коалицијата Алтернатива & Алијанса за Албанците

Скопје, 12.04.2021

https://www.facebook.com/watch/?v=282522093370699

Close