Алтернатива: Итнa вакцинација на попишувачите

Алтернатива: Итнa вакцинација на попишувачите

Алтернатива: Итнa вакцинација на попишувачите

Откако и директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски, јавно призна дека четворица инструктори се заразени со Ковид 19, ова значи дека ќе има попишувачи заразени кои за неколку дена ќе излезат на терен да започнат со ова постапка низ целата земја.
Имајќи ја предвид неспоспбноста на Владата на РСМ да управува со Ковид 19, сметаме дека итна вакцинација на попишувалите и сите оние кои учествуваат во овој процес на попис е неминовна потреба.
Алтернатива бараше да се почитуваат препораките на ООН, според кои во време на пандемија не смее да се спроведува попис, на oваa Влада не сакаше да ја слуша ниту ООН, ниту опозицијата, туку на своја глава влезе во процес, кој од почетокот се докажува дека носи висок ризик за заразување на граѓаните, без разлика дали се попишувачи или попишани.
Како и да е, попис како процес веќе е започнат и враќање назад нема. Додека не е предоцна, ја повикуваме Владата на РСМ да го прифати нашиот предлог и да не игра со судбината и здравјето на граѓаните.

AлтернАтивА - Скопје

Скопје, 28.03.2021

Close