Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива: Министерката Стефоска - идентитетот на културната измама во РСМ

Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива: Министерката Стефоска - идентитетот на културната измама во РСМ

Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива: Министерката Стефоска – идентитетот на културната измама во РСМ

 

 
 
Речиси цел месец откако министерката за култура, Ирена Стефоска, го загуби патот во својот двор. Ова, меѓу другото, се гледа и во реакциите на многуте здруженија и поединци кои се занимаваат со култура. По сите тие скандали, презентирани од министерката за култура, пошироката јавност сè уште чека одговор на некои прашања.
Да кажеме дека е вистина дека г-ѓа. Стефоска има наследено долг од 3 милиони евра (иако се чини дека има проблем со бројките, затоа што при секое појавување пред јавноста соопштува други броеви), но ова не ја амнестира од следниве прашања:
1. Зошто за време на ребалансот дозволивте буџетот од 976 милиони денари во ставката 464 да се намали на 736 милиони, а разликата е поголема од вашите 3 милиони евра кои ги споменувате како наследен долг?
2. Како би го објасниле феноменот за сличните инвестиции, бидејќи во различни градови се даваат различни буџети?
3. Зарем не би било покоректно да ги соопштите поени а да можеме потранспарентно да видиме зошто еден проект е оценет со толку многу средства? Запомнете дека го поставивте ова прашање за време кога бевте пратеник. Дури, како резултат на тоа следната година го спроведовме, а вие не! Или тоа го направивте само за медиумско шоу?
4. На вашата прес-конференција се пожаливте дека истите лица се појавиле во повеќе проекти. Дали сакате да ви помогнеме да ги идентификуваме најмалку 20 проекти што сте ги финансирале каде што истите лица се појавиле во повеќе од еден проект? Или тие не ги сметате, затоа што тие се ваши пријатели?!
5. Зарем не е интересно што поддржавте голем дел од проектите што вие им должите од програмата од 2020 година?
6. Како може истиот проект на Драмскиот театар во Скопје да се финансира со 1,9 милиони денари, а Театарот за деца и млади да добива 800 илјади денари? Разликите во насловите се само прашање на превод, додека авторот, режисерот и тимот се исти? Или можеби критериум беше името на директорите и локацијата на објектите?
7. Како можете да кажете во јавноста дека приоритет ви е да им помагате на здруженијата на активистите со посебни потреби, а веќе има две недели што лицата со посебни потреби протестираат пред вашето министерство за да го добијат заслуженото и да ги затворат сметките од 2020 година? Зарем ова не е лицемерие?
8. И, конечно, ја прифаќаме вашата констатација дека Министерството должи 3 милиони, додека буџетот на годишната програма е 16 милиони и потоа велите дека годишната програма тежи 11 милиони, додека објавувате резултати за 8,5 милиони. Можеби има дел од годишната програма што не сте ја објавиле и вие сте дале средства / сте носеле одлуки на нетранспарентен начин?! Ние изразуваме сомнежи, а органите нека ги утврдат.
 
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите”
- Гоце Делчев
 
Извинете, министерке, но вие ја гледате културата како натпревар меѓу „наши“ и „ваши“!
 
 
 
Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива
 
Скопје, 27.03.2021 година
 

Close