Коалицијата АлтернАтивА и Алијанса за Албанците: Корупција и нетранспарентност во јавните набавки со пандемиски размери

Коалицијата АлтернАтивА и Алијанса за Албанците: Корупција и нетранспарентност во јавните набавки со пандемиски размери

Коалицијата АлтернАтивА и Алијанса за Албанците: Корупција и нетранспарентност во јавните набавки со пандемиски размери

Извештајот од набљудувањето на јавните набавки на Центарот за граѓански комуникации уште еднаш алармира за недостаток на транспарентност и висока корупција, што ја зацврстува Северна Македонија на дното на листата во однос на степенот на корупција.
Потпишувањето на договори во вредност од 11 милиони евра за нетранспарентни јавни набавки може да се случи само во земји каде Генералниот секретар на Владата измислува непотребни софтверски решенија и јавни набавки и каде заменик-премиерот за Борба против корупцијата ја игра улогата на инспектор на Агенцијата за храна и ветеринарство.
За жал, Северна Македонија полека станува земја, која да не беше трагична, би била комична – во време кога имаме министерство за спречување на корупцијата, имаме огромно зголемување на оваа појава.
Поаѓајќи од тоа, АлтернАтивА и Алијанса за Албанците апелираат до Државната комисија за спречување на корупција итно да ги суспендира и детално да ги испита овие јавни набавки, каде што се злоупотребиле парите на граѓаните во овој тежок период на пандемија.

Close