Коалиција Алијанса за Албанците & АлтернАтивА: Која е мотивацијата на признанието на „тигрите“ за Артан Груби?

Коалиција Алијанса за Албанците & АлтернАтивА: Која е мотивацијата на признанието на „тигрите“ за Артан Груби?

Коалиција Алијанса за Албанците & АлтернАтивА: Која е мотивацијата на признанието на „тигрите“ за Артан Груби?

Вчера, кога полициската единица „Тигри“ ја одбележи својата 40-годишнина од основањето, беше изненадување што во тој настан се доделија плакети и за двајца Албанци: заменик-премиерот Артан Груби, и за заменик-министерот за Внатрешни работи, Назим Буши.
Знаејќи ја дејноста на оваа единица од демонстрациите во 1981 и 1989 во Косово, преку настаните во Бит Пазар, Ладориште, Тетовски универзитет, се до убиството на цивилите во с. Љуботен, јасно е дека оваа моноетничката единица имала повод за славење и за доделување на признанија на тие што биле успешни во убивање и насилство кон Албанците, но бидејќи секое признание има мотивација, Коалицијата Алијанса за Албанците & АлтернАтивА прашува јавно која била мотивацијата на ваквото признание за двајцата Албанците од власта? Која е заслугата на Артан Груби и Назим Буши за ваквите 40-годишни антиалбански акции на „тигрите“? Интересно е и тоа што ваквото признание доаѓа само еден ден откога нивниот лидер се гордееше со демонстрациите од ’81-ва.
Како и да е, Коалицијата АА & ААА истакнува дека единицата „Тигри“, која и ден денес останува моноетничка – значи само македонска, за Албанците ќе остане единица која ќе се памти со антиалбанските акции, додека тие што добиваат признанија од таа, нека им биде на нивна чест.

Коалиција Алијанса за Албанците & АлтернАтивА – Скопје

Скопје, 14.03.2021

Close