АлтернAтивA: Да се продолжи рокот за доставување на завршните сметки до 31 март

АлтернAтивA: Да се продолжи рокот за доставување на завршните сметки до 31 март

АлтернAтивA: Да се продолжи рокот за доставување на завршните сметки до 31 март

Деновиве на адреса на АлтернАтивА пристигнаа бројни барања од компании и здруженија на сметководители, кои се погодени од вирусот Ковид 19 и затоа голем дел од нив се целосно или делумно затворени и не успеваат да ги достават завршните сметки до 15 март.
Ова е причината зошто АлтернАтива ја повикува Управата за јавни приходи и Централниот регистар, со оглед на условите создадени од пандемијата, да го следат примерот од минатата година, односно рокот за доставување на завршните сметки да се одложи до 31 март. Покрај тоа, ако овие институции – од која било причина – не се во можност да го одложат крајниот рок, тогаш ние бараме укинување на огромните казни за компаниите, кои поради вирусот нема да можат да ги доставуваат извештаите на време.
Притоа, уште еднаш потенцираме дека локалните компании се соочуваат со големи тешкотии од последиците од пандемијата и многу голем број мали и средни компании нема да можат да ги издржат евентуалните казни. Затоа ги повикуваме релевантните институции итно да им помогнат на сметководителите и компаниите.

Скопје, 11.03.2021 АлтернАтивА – Скопје

Close