Коалицијата Алтернатива – Алијанса на албанците: Владата – неспособна да им обезбеди вакцини на граѓаните

Коалицијата Алтернатива – Алијанса на албанците: Владата – неспособна да им обезбеди вакцини на граѓаните

Коалицијата Алтернатива – Алијанса на албанците: Владата – неспособна да им обезбеди вакцини на граѓаните

Деновиве, кога сите земји во регионот продолжуваат да ги имунизираат граѓаните со вакцини против Ковид-19 и кои се гордеат со конкретни бројки за вакцинирање по глава на жител, Владата на Република Северна Македонија не успева, по сите обиди, да обезбеди вакцини. Сите сме сведоци дека на овој мозаик на неуспеси му беше додаден и неспособноста да се обезбеди кинеската вакцина. Звучи изненадувачки, но земји како Црна Гора и Унгарија, успеаја да ги набават планираните вакцини од контингентот на овие вакцини, додека граѓаните на Северна Македонија уште еднаш слушнаа само празни зборови и ветувања.
Ова бесконечно пролонгирање на имунизацијата на населението, покрај тоа што директно ги загрозува животите на граѓаните, сега кога се појавува и третиот бран на пандемијата, исто така крајно ги намалува надежите за постепено отворање на нашата држава и домашната економија. Дури и кога сите земји од регионот и ЕУ ќе го завршат овој процес, за нашата земја ќе следи изолацијата со невидени последици.
Колку и да е неспособна една влада, таа барем ќе успееше да им обезбеди вакцини на своите граѓани со тоа што ќе станеше дел од контингентот на вакцините на големите пријателски држави. Но, оваа влада не успеа ни тоа да го стори. Затоа денес сме тука да кажеме дека театарот со гласање на доверба на Владата во Собрание не ги покрива загубите на десетици животи на граѓаните. Или нека обезбедуваат вакцини или нека си одат.

Коалицијата Алтернатива – Алијанса на албанците – Скопје

Скопје, 06.03.2021

Close