Коалиција Алијанса за Албанците и Алтернатива – форум на младите: Место двајца функционери Албанци во Министерството за култура, оставаме две кукли

Коалиција Алијанса за Албанците и Алтернатива – форум на младите: Место двајца функционери Албанци во Министерството за култура, оставаме две кукли

Коалиција Алијанса за Албанците и Алтернатива – форум на младите: Место двајца функционери Албанци во Министерството за култура, оставаме две кукли

По објавувањето, од страна на Министерството за култура, на резултатите од Националната програма за култура за 2021 година, со што министерката Ирена Стефоска со бројки и проценти докажа колку е за граѓанска држава и колку е националистка, а ова се гледа од доделениот процент за албанската култура, тоа што остана поминува без внимание е улогата на Државниот секретар на ова министерство и неговиот Заменик-министер, двајцата Албанци, кои се дистанцираа од програмата, па дури ù се спротивставија на таа, како да немаат никаква одговорност и како да не се функционери таму. Двајцата отворено признаа дека немале пристап до таа одлука од моментот кога беа избрани членовите на комисиите и до објавувањето на програмата. Затоа, ние денес сме тука да ги прашаме: „Зошто не реагиравте во моментот кога беа избрани членовите на комисијата? Зошто сега треба да ја играте улогата на портпарол на одлуките на министерката?“ Освен тоа, Заменик-министерот, во новинарските прашања, рече дека „програмата ќе биде повлечена“. Затоа денес го прашуваме: „Ако програмата не се повлече, дали тој ќе се повлече од позицијата Заменик-министер или ќе продолжи да служи како кукла?“.
Оваа е причината што ние – младинските форуми на Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива – заклучуваме дека двајцата ја прифатија улогата на кукли во ова министерство и тие се само двајца администратори кои доаѓаат и си одат, добиваат плати и поволности, се сликаат патетично, но не се ништо повеќе од кукли. Ова го велиме затоа што куклите никој не ги прашува за ништо, исто како што и самите тие признаа. Затоа, ние денес ù донесовме на министерот Стефкоска две прекрасни кукли, дури и без определен пол – како што таа посакува, да си игра со нив наместо да се пошегува со функционерите Албанци на ова министерство, Државниот секретар и Заменик-министерот, и да не нè навреди сите нас како Албанци.
А за да не останеме само во критики, ги советуваме Државниот секретар и Заменик-министерот дека, ако имаат само малку одговорност за уметниците Албанци и албанската култура, нека го туркаат – ако можат – новиот Закон за култура, мислиме на верзијата што е готова од времето кога Хусни Исмаили беше министер, бидејќи тој закон предвидува финансирање на проектите од национален интерес за културата засновани врз уставниот принцип на правична и соодветна застапеност. Ако не можете да го направите и тоа, тогаш министерката нема потреба за кукли, а уште помалку за албански кукли.
Се надевам дека граѓаните и уметниците веќе ја воочуваат разлика помеѓу вас и нас.

https://fb.watch/3YGuk1ZYgp/

Close