Алтернатива: Затворската казна за родителот на Алмир Алиу е повеќекратно убиство за ова семејство

Алтернатива: Затворската казна за родителот на Алмир Алиу е повеќекратно убиство за ова семејство

Алтернатива: Затворската казна за родителот на Алмир Алиу е повеќекратно убиство за ова семејство

Деновиве се разбравме дека таткото и братот на Алмир Алиу, убиен на 1 јуни 2016 година во Куманово, се осудени од Основниот суд Куманово со затворска казна од 9, односно 6 месеци, за предизвикување насилство. Од друга страна, како што веќе знаеме, на Бобан Илиќ - убиецот на малиот Алмир Алиу, наместо „убиство со умисла“, му се судеше за убиство „во сообраќајна незгода“, додека – парадоксално – родителот и чичкото на жртвата се осудени на затворска казна за предизвикување насилство.
Овие етноцентрични пресуди на етнизираните и исполитизираните македонски судови не можат да се објаснат ниту со приказната за волкот и јагнето, каде жртвата е виновна само затоа што е послаба. Иако сме рекле повеќе пати, во овој случај мора да повториме дека судството во нашата земја мора да претери радикално редефинирање, секако со меѓународен надзор и исчезнување на сите можности за нејзина злоупотреба за политички, етнички или други цели. Ова е и причината за нашето инсистирање на задолжително членство во ЕУ, бидејќи само на овој начин ја гледаме надежта дека ова судство може да се спаси од „длабоката рака“, што судските одлуки ги носи во канцелариите на антиалбанските тајни служби.
Тука не можеме а да не потенцираме дека не помалку виновни се и тие Албанци кои биле на власт толку години и во оваа насока не сториле скоро ништо, освен што вработиле некои партиски активисти и создавале кадри за да ги заштитат нив од извршените злосторства и злоупотреби, како што е и вработувањето на братот на убиецот Бобан Илиќ, исто така учесник во убиството на Алмир.
Тргнувајќи од тоа, Алтернатива бара браќата Алиу да бидат прогласени за невини и на нивното семејство да им биде исплатено обесштетување за сите страдања предизвикани во последните 5 години.

Алтернатива – Скопје

18.02.2021 година

Close