Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива: Владата која ги остава граѓаните без вакцини мора да замине

Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива: Владата која ги остава граѓаните без вакцини мора да замине

Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива: Владата која ги остава граѓаните без вакцини мора да замине

Неуспесите на Владата за грижа кон јавното здравје во нашата држава не престануваат. По неуспехот да се справи со вториот бран на инфекцијата со вирусот SARS-CoV-2, а како резултат на тоа во нашата држава животот го загубија повеќе од 2.953 граѓани, таа повторно потфрлува, овој пат во обезбедување на вакцини за имунизација на населението, што е неминовна за ставање под контрола на инфекцијата, како и за намалување на смртноста.
Како што дознаваме од соопштението на Министерството за здравство, на крајот на овој месец може да дојде еден контингент со вакцини, што секако нема да го опфати ниту минималниот процент на населението, додека за општа имунизација многу е рано да ја очекуваме. Во меѓувреме, колку за информација, освен Косово и Босна, сите други земји во регионот одамна започнаа со вакцинација на населението.
Всушност, како резултат на недостатокот на капацитетите и неспособноста на Владата, продолжува да расте сметката, што граѓаните на оваа држава ја плаќаат со своите животи, но и другите сериозни економски, социјални и психолошки последици. Како што можеме да се убедиме секој ден, Владата со она што го прави или, поточно, со она што не успеа да го прави, докажува дека не може ниту да владее во државата, ниту да одржува и гради здрави односи со нашите меѓународни пријатели и партнери.
Оваа небрежност и неможност на Владата да им обезбеди вакцини на своите граѓани не е само случајност или неодговорност, туку е вина со сериозни последици, пред се за здравјето на населението во оваа држава, но и за нејзината социо-економска благосостојба.
Затоа, Владата која не се грижи и не го чува здравјето на населението, не само што мора да поднесе оставка, туку мора да одговара и за штетите што им ги нанела на граѓаните.

Коалиција Алијанса за Албанците и Алтернатива

Скопје, 10.02.2021 година

https://fb.watch/3zBOznkh7B/

Close