АлтернАтивА: Заев купи вакцини само за неговата партија и нејзините филијали

АлтернАтивА: Заев купи вакцини само за неговата партија и нејзините филијали

АлтернАтивА: Заев купи вакцини само за неговата партија и нејзините филијали

По официјалните информации дека Владата на Република Северна Македонија, односно Министерството за здравство, обезбедило вакцини за околу 3000 граѓани, кои ќе пристигнат во март, а за другиот дел не е познато кога, слободно можеме да констатираме дека оваа влада само за интересите на народот не работи. Оваа количина на вакцини е веројатно планирана за неговата партија и нејзините филијали.
Вакцинирање на 1-2% од населението не само што е крајно неодговорно, туку и најдобро го отсликува реалниот интерес на оваа влада. Ова ја објаснува најдобро и заложбата на оваа влада за легализација на дрогата. Една влада која се грижи за дрога, не може да се грижи и за здравјето на граѓаните.
Само за информација и споредба, Србија од понеделник започнал со втората фаза на вакцинација со околу 20 илјади дози, Бугарија, исто така, ја очекува втората пратка со 25 илјади вакцини, додека Република Албанија објави дека веќе обезбедила половина милион вакцини, од кои првата пратка ќе пристигне во јануари.
Само овие бројки, без го спомнеме европскиот и американскиот стандард за вакцинација, се доволен доказ дека Северна Македонија, токму поради невниманието на оваа влада или нејзината грижа за темите спротивни на граѓанскиот интерес, ќе продолжи да ги брои жртвите на пандемијата и ќе продолжи да се оправда дека „толку може да направи“.
Поаѓајќи од ова, АлтернАтивА смета дека ослободувањето од оваа влада, ако не поради друго, барем од оваа причина, веќе стана обврска. Едноставно, станува збор за спасување на животите на луѓето.

Скопје, 06.01.2021 година АлтернАтивА – Скопје

Close