сабота, септември 19, 2020
 • sq
 • en
 • mk
Home Blog

АлтернАтивА: Го осудуваме албанофобскиот јазик на комиттите и бараме да бидат преземени казнени мерки

Вчера во центарот на Скопје се слушнаа фашистички, навредливи и понижувачки повици кон Албанците во нашата земја. Сторители на овие повици беа навивачката група „Комити“ на ФК „Вардар“.
„Mртов Шиптар – добар Шиптар“, (иако изговорот „Шиптар“ е израз за навреда) или оние со навреди на банален јазик врз основа на националниот морал, се доказ дека во нашата земја имаме реална опасност за физичко истребување на Албанците. Иако изгледа како претерување оваа констатација, но ако историјата нè потсетува дека со вакви повици започна антисемитизмот од 30-тите години во Европа, не треба да се изненадуваме ако тоа се случи и во нашата земја. И, додека за антисемитизмот сите сме единствени и немаме никакви разлики, жално е што овие повици (кои не се случуваат прв пат) се случуваат на плоштадот во главниот град, лицата не се анонимни и тие поминуваат без трн во здрава нога: ниту обвинителството, ниту полицијата, ниту судовите не се занимаваат со нив. Од друга страна, Албанците остануваат во затвор дури и за случајни сообраќајки.
Поаѓајќи од ова, го осудуваме овој јазик на македонските навивачи на ФК „Вардар“, очекуваме клубот да се дистанцира од нив, а го повикуваме и Јавното обвинителство да не молчи и да глуми „жител на Марс“, туку да ги собира видео-снимките од овие сцени и да поднесе тужби за ширење на говор на омраза, за повикување за истребување, за понижување и навреда на заедницата.
Стравуваме дека ако овие случаи останат неказнети, нивните сторители ќе бидат уште помотивирани и тие многу лесно можат да се претворат во дејствија од непожелни размери и со непредвидливи последици.
AлтернАтивА ќе го покрене ова прашање и во другите инстанции, но сака да верува дека државните институции ќе бидат поефикасни во оваа задача.
Скопје, 14.09.2020 година                                 
Фатон Фазлиу, АлтернАтивА – Скопје

АлтернАтивА: Општина Тетово реализира милионски бизниси со антиевропски лица

Деновиве во јавноста се појавија информации дека Општина Тетово, управувана од ДУИ и СДСМ, само еден ден по изборот на новата влада (на 31 август 2020 година) го измени Деталниот урбанистички план, овозможувајќи изградба од која се очекува профит не помалку од 200 милиони евра.
Имајќи таква информација и знаејќи дека сопственикот на таа локација е позната личност по антиевропските и антиатлантските агенди, се поставува прашањето дали тој бил кум на формирањето на оваа влада и дали тоа е цената што ги обединила тие кои за време на предизборната кампања се навредуваа едни со други? Покрај тоа, г-ѓа. Теута Арифи мора да одговори кој е најголемиот добитник на овој бизнис и кому му служи овој бизнис? Таа и нејзиниот персонал мора да ù одговараат на јавноста за каква цена е направена оваа измена, кои се вистинските добитници и зошто Општина Тетово реализира ваква соработка со лицата кои се финансиери на антиевропските и антиатлантските агенди? Дали овие средства ќе бидат потрошени на такви агенди и ако е така, што ја поврзува оваа влада и оваа управа на Општина Тетово со овие агенди?
Ако овие се принципите врз кои ќе работи оваа влада и нејзината локална самоуправа во Тетово, не можеме а да не заклучиме дека владеењето на биномот СДСМ-ДУИ е длабоко вклучен во криминал и корупција, додека – уште полошо од тоа – работи тајно или јавно за агенди што се спротивни на албанските и државните стратешки интереси.

Скопје, 11.09.2020 година АлтернАтивА – Скопје

АлтернАтивА: Наставата да започне во јануари 2021 година

Деновиве кога се зборува за почеток на учебната година и веќе имаме одлука за одложување за 1 октомври, АлтернАтивА смета дека дури и овој датум не е соодветен и затоа предлага наставата да започне на почетокот на јануари 2021 година.
Со оглед на тоа дека, според сите предвидувања, на есен се очекува нов бран на пандемијата на вирусот КОВИД-19, секој почеток на наставата во тоа време би бил ризик за инфицирање на децата и ако тоа резултира со непожелни последици, тоа би било фатално за целата држава.
Во оваа прилика изјавуваме дека и ние сме против т.н. онлајн учење, бидејќи поранешниот министер за образование и наука и неговиот персонал, и покрај доволниот неколкумесечен простор, не развиеја никаква дигитална платформа, што би била успешна за организирање на таквиот вид настава. Покрај тоа, воопшто не е излишно да се каже дека дури и оној дел од наставата што беше реализирана онлајн во второто полугодие од минатата учебна година, беше скоро фијаско.
За да не ни се повтори неуспехот од т.н. онлајн настава и за да немаме поголеми болки од инфицирање на учениците и, не дај Боже, со фатални последици, АлтернАтивА предлага наставата да започне во јануари 2021 година (кога сметаме дека ќе заврши и вториот бран на пандемијата) и да заврши на крајот на јуни, што подразбира и физичко присуство на учениците и наставниците. Се разбира, ова значи скратување и прилагодување на наставната програма, како и целосен скрининг на учениците и наставниците за што ќе се грижи Министерство за здравство.
Секако дека здравјето е пред сè, но не смееме да бидеме несериозни дури и со едукацијата на младите во нашето општество.

Скопје, 10.09.2020 година АлтернАтивА – Скопје

Алтернатива: Да се врати старата цена на електричната енергија

Гледајќи ја влошената економска состојба на граѓаните, особено по пандемијата, сметаме дека поскапувањето на цената на електричната енергија е голема штета што им се прави на граѓаните на нашата земја. И покрај објаснувањата дадени од одредени институции, само фактот на поскапување на електричната енергија е доказ за негрижата кон семејниот буџет на нашите граѓани.
Оваа е причината зошто „Алтернатива“ ја поддржува секоја граѓанска акција против ова поскапување, следствено и протестите и другите јавни активности.
Во оваа ситуација, „Алтернатива“ ги повикува институциите, кои донеле ваква одлука, да ја преиспитаат и да ја вратат старата цена, бидејќи граѓанските реакции може да доведат до непредвидливи социјални немири за стабилноста на земјата.

„Алтернатива“ останува на страната на граѓаните!

Скопје, 13.08.2020 година

Алтернатива – Скопје

Алтернатива бара олеснување на граничните процедури

Алтернатива ја поздравува денешната одлука на Владата да ги отвори границите, но останува незадоволна од придружните процедури на оваа одлука.
За нас, сегашните активни мерки се неприфатливи и нелогични, што дури и по доказите на иселениците дека не се заразени со „Ковид 19“, нудејќи ПЦР-тест не постар од 72 часа, тие сепак треба да се самоизолираат 14 дена.
За нас, оваа мерка е тенденциозна, бидејќи таа има за цел да го спречи пристигнувањето на иселениците, секако од страв од изборниот резултат. Во оваа прилика повторуваме дека гласот на иселениците е познат на која страна е, но тоа не го менува многу резултатот од победата на коалицијата Алтернатива и Алијанса за Албанците.
Но, нашата држава мора да има почит кон иселениците и да не измислува опструктивни мерки, затоа што – покрај семејните врски што доаѓаат да се обноват – тие се и важен економски потенцијал за земјата.
Во овој случај, Алтернатива предлага активните мерки да бидат изменети со нови мерки, така што оние кои влегуваат во државата да ги поминат лекарските прегледи на граничниот премин и тоа да биде доволно, пракса која е на сите соседни земји.

Скопје, 16 јуни 2020 година

Центар за односи со јавноста – Алтернатива

АлтернАтивА: Албанците треба да се определат помеѓу сништата и реалноста

Непријатно е чувството кога гледате како еден политички субјект прoизлезен од војната кој имаше за цел постигнување на рамноправност и државотворност на Албанците во државата, после 18 години да заврши на еден „сон“ за премиер. Функциите се симболични додека содржината е суштинска. Пред да имаме премиер треба да постигнеме рамноправност во која премиерот би бил симболика на постигнатата рамноправност, а не заблуда за една постојана нерамноправност. Кога сме кај сништата, ние сакаме Албанците во Македонија да се граѓани на држава во која ќе живеат живот со највисок квалитет на живеење од сите држави на Балканот, а зошто да не и во Европа. Сакаме да изградиме универзитети од кои ќе извира знаење од која ќе придобијат сите земји од регионот. Сакаме во оваа држава да се произведе висока култура, државата да биде едно место со модерна инфраструктура и со многу квалитетно здравство, ние сакаме да изградиме држава во која другите би дошле да работат, студираат и живеат тука, а не држава од која се бара начин како да се избега што побргу, како што е тоа денес.
Кога сме веќе многу блиску до предизборната кампања, секоја произнесена идеја се става во корелација со изборите и затоа секој ваков обид се сфаќа несериозно и неискрено. Албанците во пресрет на овие избори треба да се определат помеѓу убавите сништа и реалната платформа која нуди промена и надеж за развој кој има за цел да постигне многу повисоки цели отколку сништата за една политичка функција.

Скопје, 10.06.2020 АлтернАтивА – Скопје
Центар за односи со јавноста

Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива ги интензивираат активностите

Деновиве кога се очекува пад на пандемијата и додека се разгледува датумот на идните изборите, денес делегација на Алијансата за Албанците, предводена од претседателот Зијадин Села, беше во посета во седиштето на Алтернатива, каде ги пречека претседателот на Алтернатива, Африм Гаши.
Тема на средбата беше соочувањето со коронавирусот, како и организацијата на предвремените парламентарни избори. Во врска со епидемијата, двајцата претседатели истакнаа дека и покрај фактот дека болеста е ставена под контрола, бројките од последните денови покажуваат дека сè уште сме далеку од крајот на оваа тема.
Покрај загрижувачките вести за здравјето на граѓаните, ова ситуација неизбежно влијае и на изборната агенда.
Двајцата претседатели истакнаа дека здравјето на граѓаните е над секој друг интерес, вклучително и политичкиот. Затоа, тие го повторија ставот дека изборите не смеаат да се одржуваат во вакви услови и дека во ниту еден случај не смее да се загрози јавното здравје.
Како резултат на тоа, осврнувајќи се на сите фактички анализи направени од локални и меѓународни експерти, може да се заклучи дека крајот на јули и почетокот на август може да биде најповолното време кога граѓаните ќе имаат можност да ја изразат својата политичка воља, заклучија тие. Дури ако овие услови не се поправат и на овие датуми, за Коалицијата здравјето останува поважно отколку изборите. Покрај тоа, двајцата претседатели го искажаа својата политичка подготвеност да учествуваат на изборите кога и да бидат одржани, убедени дека по победата над пандемијата, време е и за долгоочекуваната промена на политичката сцена на нашата земја.
На состанокот присуствуваа и Генералните Секретари на партиите, Арбен Таравари и Скендер Реџепи – Зејди, Потпретседателот на Алијансата, Елми Азири, како и Секретарот за Односи со Јавноста на Aлтернатива, Зеќирија Ибрахими.

Алтернатива: Слободата на медиумите е фундаментално право и барометар на демократијата

Меѓународниот ден на слободата на медиумите, прогласен од Генералното собрание на ООН, е ден кога целиот свет го посветува своето вниманието кон слободата на медиумите, слободата на изразување и информирање, но и работата на новинарите и нивната професионална посветеност.

По тој повод „Алтернатива“, при одбележување на овој ден потсетува колку е важно за нашиот демократски свет да се почитува правото и слободата на медиумите и особено работата на новинарите. Живеејќи во земја која не може да се гордее многу по својот глобален индекс за слободата на медиумите, посакуваме на овој ден да рефлектираме на големата важност на слободата на медиумите и, воопшто, слободата на мислење и градење на вистинска демократска држава со евроинтеграциски стремежи. Затоа ги повикуваме сите релевантни фактори во земјата да бидат повнимателни на оваа демократска вредност, да се надминат себеси од своите тесни, групни и политички интереси и да помогнат во заздравување на демократијата во нашата земја.

Наоѓајќи се во состојба на пандемија, сакаме уште еднаш да потенцираме дека меѓу хероите на оваа пандемија сигурно се и новинарите, кои ставајќи ги нивите животи во опасност, продолжуваат да ја информираат јавноста, грижејќи се – дури – и за психолошкото здравје на луѓето.

Скопје, 03.05.2020                                      Алтернатива – Скопје

Алтернатива: Предлагаме нови мерки за ублажување на пандемиската криза

Алтернатива во континуитет ја следи состојбата предизвикана од пандемијата предизвикана од вирусот Covid-19 и со целиот свој капацитет и ресурси е ангажирана во изнаоѓање на начини со кои што може да се ублажи здравствената и особено економската криза. Во оваа прилика пред пошироката јавност ќе претставиме низа мерки, додека преку нашиот министер тие ќе бидат доставени и до Владата на Република Северна Македонија.

Мерките кои ги предлага Алтернатива имаат за цел создавање на олеснителни околности, стимулација на стопанството и ублажување на буџетскиот дефицит. Тие се:

1. Еднократна помош од 12.000 денари за секој полнолетен граѓанин од зрела возраст, кој не е вработен, не е корисник на пензија и кој не е опфатен со некоја од досегашните мерки на Владата. (според пописот на населението во 2002 година и наведените критериуми, оваа помош можат да ја искористат околу 861.242 државјани X 12.000 ден = 10.334.904.000 ден или 168.047.219 €; точниот број треба да се утврди).

2. Да се ослободат од данок на добивка (за донираната вредност на крајот на годината од биланс на успех – добивка за донирана вредност) деловните субјекти и поединците кои донираат во фондовите за справување  со пандемијата и со последиците на кризата предизвикана од пандемијата.

3. Банките и институциите кои вршат услуги од системот за плаќање да се откажат од плаќање на банкарски провизии во трансакции за донации и тоа додека траат мерките за справување со пандемијата и со последиците на кризата предизвикана од пандемијата.    

4. Стимулација на компаниите кои имаат обврски за плаќање на данок на добивка за деловната година 2019, со мерка за намалување на обврската за 25% ако уплатата се врши не подоцна од  30 мај 2020.

5. Креирање на посебен фонд “Економска преродба” кој ќе треба да се полни од заемите кои ќе ги земе Владата и од распределбата од буџетските средства од скратување на непотребните расходи од буџетските ставки. Овој фонд би се искористил за давање на долгорочни кредити и лимитирано дозволени средства за прометот на средства во мали и средни претпријатија, индивидуални бизнисмени, регистрирани земјоделци и земјоделски задруги. Каматата на овие заеми да не биде повисока од 4%, со цел нивно оспособување за отпочнување  на деловниот капацитет по кризата.

6. За деловните субјекти кои претходно имаат договор со УЈП, различни државни тела, јавни претпријатија, тела од локаната самоуправа и т.н., за подмирување на обврски на рати и кои не стигнуваат навремено да ги подмират, да не се постапи со клаузулата на  откажување на договорот поради неисполнување на обврската од едната странка, до 60 дена по престанокот на вонредните мерки. Во меѓувреме, доколку деловните субјекти се во можност преостанатите обврски, кои се предмет на овие договори, да ги подмират во целост до 30 мај 2020, да се намали вредноста на обврската до 25%. 

7. Сите предложени мерки , превземени и сугерирани од Владата за обврските за кредити, да важат и за обврските на бизнисмените и поединците и за инструментот на ЛИЗИНГ.

8. Рокот на важноста на банкарските гаранции, осигурувањата на хипотеките за кредити и осигурувањата на средствата земени преку лизинг, да се одложи за толку време колку ќе бидат во сила вонредните мерки или рокот на нивната важност да се додаде плус 3 месеци од времето на нивното истекување.

9. Да се одложат роковите на плаќање на сите обврски кон концесионерите (само малите и средните претпријатија) кои се корисници на концесии за минерални ресурси, кога коцеденти се државни тела, Влада и тела од локална самоуправа, кои стигнуваат на плаќање до  30 јуни 2020, тие обврски да се одложат со платен рок до 30 декември 2020. Во меѓувреме, тие концесионери кои имаат волја ги извршат тие обврски во предвидените рокови без одлагање, вредноста на нивните обврски да се намали за 25%.

10. Да се одложат роковите за плаќање на сите обврски на концесионерите (само малите и средните претпријатија) корисници на концесии за туристички ресурси  (термални води, лековити бањи, плажи) кога коцеденти се државни тела, Влада и тела од локална самоуправа, кои стигнуваат на плаќање до  30 јуни 2020, тие обврски да се намалат за 30% и да се одложат за плаќање до 30 декември 2020. Во меѓувреме, тие концесионери кои имаат волја ги извршат тие обврски во предвидените рокови без одлагање, вредноста на нивните обврски да се намали за 50%.

11. Делумно покривање (40%) на остварените трошоци (докажани со реализирани плаќања на фактури, договори, итн.) од мали и средни претпријатија како резултат на предвидено и организирано учество во меѓународни саеми или некои други меѓународни активности, кои организаторот ги откажал поради заштитните мерки од датумот на прогласување на пандемијата од страна на СЗО.

12. Делумно покривање (40%) на остварените трошоци (докажани со реализирани плаќања на фактури, договори, и т.н.) од мали и средни претпријатија како резултат на предвидено и организирано учество во меѓународни  саеми или некои други меѓународни активности, кои организаторот ги откажал поради заштитните мерки од датумот на прогласување на пандемијата од страна на СЗО.

13. Целосни плати за здравствениот и техничкиот персонал кои работат во приватниот здравствен сектор и кои резултирале позитивни со Covid 19, да се покријат од буџетот на РСМ.

14. Пренамена на финансиските средства од сите министерства наменети за целосно или делумно финансирање на сите активности и манифестации од нивниот опсег, кои биле предвидени да се организираат и реализираат од 15 март 2020 до 15 јуни 2020, а кои поради вонредните мерки не биле во можност да се реализираат.

15. Бидејќи ЕВН се оправдува дека технички не може да се реализира целодневна ниска тарифа за електрична енергија, тогаш предлагаме да се намали цената на електричната енергија за 20% за април и мај месец 2020.

16. Еднократна помош за сите постари лица над 65 години во вредност од 1500 денари, што би им помогнало во покривање на зголемените трошоци (дополнителни трошоци, такси и други услуги), снабдување со лекови и храна, сето ова поради специфичните потреби што ги имаат луѓето од таа возраст. (215.000 државјани X 1500 ден. = 322.500.000 ден. или 5.234.902 €).

17. Подмирување на обврската на плаќање за детски градинки за месец април и мај 2020. (35.500 деца  X 1200 ден. (просечно) = 42.600.000 ден. X 2 месеци = 85.200.000 ден. или 1.385.365 €).

18. Субвенции од Владата до 40% од вредноста за изнајмувањето на деловните простори за месец април и мај 2020 во случај кога издавачите се физички лица или приватни претпријатија и на нив да им се сугерира на изнајмувачите наплатата да им се минусира во рати до 31 декември 2020 (висината на киријата се поставува од последните пријавни листи поднесени во УЈП).

19. Покривање на пост-смртни трошоци  на семејствата на жртвите од COVID-19 во вредност од 30.000 ден. (до денес 65 случаи x 30.000 ден. = 1.950.000 ден. или 31.700 €).

20.  Стимулација за користење на домашни производи. Бараме од Владата да започне промотивна кампања за купување и користење на производи, кои се произведени од домашните компании. Стимулацијата на купувањето на домашните производи, освен промотивните пропаганди, да се реализира и преку проектот повраток на ДДВ, која се имплементира од Владата, но повратокот на ДДВ во овој случај да важи само за купени домашни производи. Ова би довело до зголемување на потрошувачката на домашните производи и би влијаело позитивно кај домашните производители за да ги зголемат нивните капацитети на производство.  

21. Владата да изврши притисок врз банките, кои за пролонгираните рати на кредити да се откажат 50% од нивната камата.

22. Претпријатијата кои не можат да развијат деловни активности или кои функционираат со многу потешкотии, да се ослободат делумно или целосно од нивните даночни обврски за месец мај, јуни и јули, односно од плаќањето на данок на добивка, данок на приходи и придонеси.

23. Да се одложи плаќањето на ДДВ до плаќањето на пуштените фактури.

24. Вклучување на државата, преку агро-берзата, во купување на целиот вишок на пазарот на раните земјоделски производи, вклучувајќи го и вишокот од произведеното млеко од фармерите, со цел на понатамошен нивен пласман помеѓу домашните потрошувачи (државни институции, мензи на претпријатијата, хотели адаптирани за карантин итн.), како и преку понудите во странство, и тоа како начин на плаќање во форма на компензација или пак донација.

Скопје, 28.04.2020                                                                АлтернАтивА – Скопје

АлтернАтивА: Предлагаме мерки во полза на граѓаните

Политичката партија АлтернАтивА ги следи со големо внимание политичките настани во земјата и мерките кои се преземаат за надминување на кризата, која е предизвикана од вирусот COVID 19. Во таа насока ние сме свесни и совесни и за проблемите и кризата што ја предизвика оваа пандемија, особено за нормалното функционирање на стопанството и, затоа, се согласуваме дека за успешно надминување на овој тежок период, сите треба да бидеме активни.

Имајќи ги во предвид месечните фактури кои ги плаќаат граѓаните (за ЕВН, телекомуникациски услуги, Водовод, Комунална хигиена и др.), како и за снабдување со храна и други потребни средства (во услови на изолација во домашни услови расте и нивното количество), мислиме дека предложената минимална плата за вработените од јавниот сектор не може да ги покрие најнеопходните месечни потреби. Поаѓајќи од ова, предлагаме платите на вработените во јавниот сектор да не бидат предмет на измени и да останат исти. Исто така, тоа треба да важи и за вработените во приватниот сектор, кои поради превентивните рестриктивни мерки нема можат да работат, па затоа нивната плата треба да бие покриена целосно од Владата. Буџетските скратувања треба да се направат од други буџетски единици, кои не нанесуваат штета на и така отежната состојба на граѓаните. Нашиот предлог е јавните функционери, директори, судии и обвинители во месец Април и Мај да бидат исплатени со минимална плата.

За олеснување на настаната криза и за мотивација на што побрзо нејзино надминување, ги предлагаме и следните мерки:

 • Владата да побара од ЕВН поставување на евтината тарифа на електричната енергија за 24 часа во месец Април и Мај, бидејќи граѓаните кои седат дома секако трошат повеќе и електрична енергија;
 • Да се одложи рокот за плаќање на фактурите од ЕВН, телекомуникациските услуги, Водовод, Комунална хигиена за месец Април и Мај и да се овозможи плаќање на рати за тие кои немаат можност за плаќање;
 • Да се укине исплатата за финансирање на политичките партии за оваа година и предвидените средства да се користат за покривање на економските мерки;
 • На лекарите и медицинскиот персонал вработени во клиниките во кои има најмногу инфицирани, да им се исплати дополнителна плата за месец Март, Април и Мај;
 • Производствените фирми, кои увезуваат суровини за производство на хигиенски и дезинфекциски средства, заштитни санитарни средства, како и за производство на основни прехранбени продукти, вредноста на пресметаната царина при увоз да ја плаќаат најдоцна до 30-ти Јуни 2020-та година;
 • 6 месеци да се замрзнат долговите кои ги имаат фирмите и граѓаните кон јавните институции;
 • За сите даватели под кирија на деловни простории Владата да предложи тие да ги одложат нивните барања за Април и Мај, со тоа што исплатата на овие два месеца да им се овозможи на кираџиите да се изврши на рати до 31.12.2020, а Владата да ги субвенционира со 40% од вкупната месечна кирија пријавена во УЈП за месец Април и Мај;
 • Владата да им обезбеди по 10.000 ден. на семејствата кои немаат никаков приход или кои имаат лица кои се дел од неформалната економија, како и да ги охрабри нив да ги пријават таквите случаи, при што Владата ќе им наложи на деловните субјекти да ги пријават истите како редовни работници;
 • Црвениот крст да состави листа и да ги контактира сите изнемоштени и стари лица, кои живеат сами, за нивно снабдување со храна и лекови;
 • Во семејствата во кои двата родитела се доктори, медицински персонал, полицајци, пожарникари или војници, државата да се грижи за нивните домашни потреби преку активистите на Црвениот крст;
 • Укинување на исплатата за градинки до 30-ти јуни;
 • За секоја жртва – смрт предизвикана од вирусот COVID 19 – Владата да им помогне на семејствата за покривање на трошоците за погреб во вредност од 60.000 ден. 

АлтернАтива, исто така, ги подржува и предлозите за укинување на извршителските постапки до крајот на месец Август, стимулирање на банките за давање на кредити со поволни услови, намалување на каматните стапки на заемите, како и одложување на исплатата на ратите од кредитите за приватни лица и за фирми.

Давајќи поддршка за спасување на стопанството и благосостојбата на граѓаните, ги повикуваме и другите партии и релевантни фактори во државата да бидеме внимателни и, ако има потреби од некакви скратувања, последни на листата да бидат обичните граѓани. А, ако нешто и помага на домашната економија, функционерите не АлтернАтивА се првите кои се подготвени за секаква одлука што е во полза на домашното стопанство.

Скопје, 23.03.2020                                  АлтернАтивА – Скопје

Populare